TERRA TRAC pogon s gusjenicama

Zaštita tla znači veći prinos.

Velike površine otiska pogonskih gusjenica za kombajne, silažne kombajne i traktore štite tlo. Sa svojom malom transportnom širinom se kroz promet na cesti kreću sa do 40 km/h.

TERRA TRAC pogon s gusjenicama

Zaštita tla znači veći prinos.

Velike površine otiska pogonskih gusjenica za kombajne, silažne kombajne i traktore štite tlo. Sa svojom malom transportnom širinom se kroz promet na cesti kreću sa do 40 km/h.

Tehnika.

Izvor energije.

Pogonski koncept TERRA TRAC s patentiranom kinematikom sjedinjuje pouzdane, dugotrajne komponente s prefinjenom tehnikom.

  • Frikcijski spojeni pogon: ne dolazi do prekinutog pogona preko pojedinih zubaca, već do kontinuiranog pogona preko frikcijskog spoja i cijele trake.
  • Veliki radni kotači: veliki radni kotači sprječavaju brzo uranjanje u tlo i omogućuju bolje izlaženje iz traga vožnje u ekstremnim uvjetima. Veliki promjer osim toga dovodi do veće dodirne površine prema radnoj traci i omogućuje efikasan prijenos snage.
  • Hidropneumatski ovjes: pametni sustav ovjesa osigurava visok stupanj udobnosti vožnje i malo opterećenje stroja, pri čemu su radni kotači i potporni kolutovi odvojeno ovješeni. To omogućuje brzine vožnje do 40 km/h i osjetno bolju stabilnost u krivinama.
  • Automatsko zatezanje radne trake: stabilna radna traka zateže se dodatnim hidrauličkim cilindrom. To sprječava klizanje. Zategnutost se stalno kontrolira automatski. U slučaju opadanja tlaka vozač će biti obaviješten putem CEBIS-a.

Prednosti.

Koncept pogona TERRA TRAC osvaja poljoprivrednike i davatelje usluga diljem svijeta zahvaljujući sljedećim značajkama:

  • Velika površina otiska uz transportnu širinu u skladu sa StVZO
  • Sprječavanje pritiska na tlo i zaštita strukture tla
  • Manje otpora pri vožnji, manje proklizavanja, manja potrošnja goriva i veća stabilnost na padini uslijed optimiranog prianjanja
  • Veći učinak žetvene kampanje uslijed duljeg vremena rada, i u teškim uvjetima
  • Ravniji tragovi, koji se pri sljedećoj obradi tla jednostavno uklanjaju
  • Udobno radno mjesto na polju i cesti i pri velikim brzinama do 40 km/h zahvaljujući pogonskim gusjenicama s punim ovjesom

Ove prednosti imaju utjecaja na učinkovitost pogona i imaju veliki potencijal za smanjenje troškova. Održavanje dobre strukture tla preduvjet je za dobre prinose. I troškovi gnojidbe mogu se minimizirati s dobrim agregatnim stanjem tla, jer zdravo tlo može bolje mobilizirati postojeće hranljive sastojke nego zbijeno tlo.

Uporaba pogonskih gusjenica TERRA TRAC osim toga može dovesti do uštede goriva. Obrada tla se u nastavku može izvoditi s manjom vučnom silom, jer su zbijanja površinska, za razliku od drugih pogonskih sustava istog težinskog razreda. Dobar učinak pogonskih gusjenica u pogledu prianjanja povećava vučnu silu, a time i udarnu snagu, pri istoj potrošnji.

Cjelovit pristup.

Prednosti TERRA TRAC koncepta su očigledne i kod kombajna se potvrđuju već više od 20 godina. Kako bi se potencijali sustava mogli iskoristiti u cjelini, važno je gledati na zaštitu tla kao na cjelovit koncepcijski pristup. U tu svrhu bi se tlo tijekom cijelog procesnog lanca, tj. prilikom svih radnih koraka, trebalo obrađivati tako da se zaštiti. Stoga je za CLAAS logična posljedica da taj koncept prenese i na traktore i na silažne kombajne, kako bi poljoprivrednici i davatelji usluga osnovu svog rada, tlo, od sjetve do žetve mogli tretirati i obrađivati na održiv način.