TERRA TRAC pogon s gusjenicama

Dosljedno unapređenje.

Poljoprivreda se mijenja. Kako bi se ispunili rastući zahtjevi poljoprivrednika i davatelja usluga u pogledu površinskog učinka, fleksibilnosti i manjeg pritiska na tlo, CLAAS dosljedno nastavlja razvijati TERRA TRAC.

TERRA TRAC pogon s gusjenicama

Dosljedno unapređenje.

Poljoprivreda se mijenja. Kako bi se ispunili rastući zahtjevi poljoprivrednika i davatelja usluga u pogledu površinskog učinka, fleksibilnosti i manjeg pritiska na tlo, CLAAS dosljedno nastavlja razvijati TERRA TRAC.

TERRA TRAC na JAGUAR-u.

Uz već poznate prednosti pogona s gusjenicama TERRA TRAC glede zaštite tla i vuče, CLAAS je prvi proizvođač silažnih kombajna koji je predstavio tvornički ugrađeno rješenje za zaštitu tla i travnatog pokrova: novorazvijeni JAGUAR TERRA TRAC sa zaštitom rubnih okretnih površina. Stroj nudi inovaciju: Takozvana zaštita rubne okretne površine smanjuje područje kontakta gusjenica na rubnom okretištu i na taj način štiti travnati pokrov. JAGUAR TERRA TRAC trenutno je u fazi opsežnih ispitivanja. Uvođenjem će se po prvi put moći iskoristiti prednosti pogona gusjenica na silažnom stroju u svim područjima i tijekom cijele godine:

 • Korištenje tijekom cijele godine bez potrebe za zamjenom naprava omogućuje visoku iskoristivost
 • Zaštita rubne okretne površine automatskim smanjivanjem područja kontakta gusjenice prilikom zavoja ili okretanja (manje „brisanje“)
 • Brzo prebacivanje unutar transportne širine od 3 m (traka 635 mm) pri brzini do 40 km/h
 • Pouzdanost pri otežanim uvjetima s visokom vučom i slabim formiranjem traga.
 • Dug radni vijek nove radne trake s velikim brojem izbočina

Zahvaljujući stvaranju malog traga bolja provoznost tijekom cijelog lanca uklanjanja.

Zaštita rubne okretne površine: automatsko skraćivanje kontaktnog područja gusjenice u zavoju pritiskivanjem na potporne kotače

Dobra pristupačnost: uklanjanje drobilice zrna kukuruza (corn-cracker) moguće je putem pogona sa strane

Širinom radne trake od 635 mm JAGUAR ima vanjsku širinu od 2,99 m

JAGUAR TERRA TRAC na prvom testu.

Ispitivanja Visoke tehničke škole u Kielu bilježe pozitivne učinke zaštite tla i posebno zaštite rubnih okretišta. JAGUAR, opremljen pogonom s gusjenicama TERRA TRAC, omogućuje znatno smanjeno opterećenje tla pri vožnji ravno naprijed, u usporedbi sa strojem s kotačima s gumama 800/70 R 38 sprijeda i 620/70 R 30 straga.

Ispitivanja zbijanja tla provedene su i na rubnim okretnim površinama. Pretpostavilo se da se tlak na tlo u stroju s gusjenicama u načinu rada sa zaštitom rubne okretne površine povećava sa skraćenjem površine dodira. Rezultati su jasni već s radnom trakom širine 635 mm: Unatoč aktivnom načinu zaštite rubne okretne površine, opterećenje tla približno odgovara vrijednostima zabilježenim za stroj na kotačima.

No, nisu analizirana samo zbijanja tla. Ispitana su i oštećenja travnatog pokrova i naknadni rast. U tu svrhu izvršene su procjene kvalitete usjeva s obzirom na visinu rasta, dubinu traga i oštećenja travnate površine. Rezultat: JAGUAR TERRA TRAC sa zaštitom rubne okretne površine prilikom okretanja sa smanjenim područjem kontakta gusjenice i užim gumama na stražnjim kotačima postigao je gotovo jednako dobre vrijednosti kao i stroj na kotačima i na taj način štiti travnati pokrov.

Zaštita rubna okretna površina zajedno s mnogim drugim prednostima koncepta podvozja, poput zaštite tla, povećane vučne snage i transportne širine ispod 3 m (radna traka od 635 mm), bila je uvjerljiva u studiji i rezultatima je pokazala poboljšanim ukupnim performansama u usporedbi s uobičajenim strojevima s kotačima.

 • Rezultati mjerenja pritiska na tlo triju varijanti

  Stroj s kotačima pri vožnji ravno, strojevi TERRA TRAC pri vožnji ravno i u zavojima.

  Izvor: Fachhochschule Kiel, Prof. Reckleben (2017)

 • Mjerenje tlaka na tlo u zavojima.

  TERRA TRAC bez zaštite rubnih okretnih površina

  TERRA TRAC sa zaštitom rubnih okretnih površina

  Stroj s kotačima

  Pogon TERRA TRAC proizvodi znatno niži tlak na tlo nego stroj s kotačima, čak i u načinu rada sa zaštitom rubnog okretišta.

  Izvor: Fachhochschule Kiel, Prof. Reckleben (2017)